FAQ’s

Veel gestelde vragen over…

 

Coaching

Wat is lifecoaching?
Bij lifecoaching wordt je begeleid in jouw persoonlijke ontwikkeling. Het helpt je om jouw leven op basis van jij echt wil èn kan vorm te geven zoals jij dat graag wilt.

(Life)coaching is geschikt voor mensen die aan zichzelf willen werken. Er is daarbij sprake van een probleemoplossende en positieve grondslag. Coaching is voor in het hier en nu èn toekomstgericht. Er wordt niet/weinig gekeken naar problemen in het verleden van de deelnemer en is niet therapeutisch. Bij coaching is vooral de deelnemer in regie en kan de coach de deelnemer begeleiden. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld een psycholoog e.d. die vanuit de rol van behandelaar de cliënt behandelt/beter helpt maken.

 

Kan coaching of een Life Safari vergoed worden?
Bij veel werkgevers is het mogelijk om coaching of de Life Safari (deels) vergoed te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld vanuit het opleidingenbudget. Jouw leidinggevende of HR kan je hier meer over vertellen.

 

Als je coaching doet zonder Life Safari, is dat dan op basis van het gedachtegoed van Big Five for Life?
Dat kan, maar hoeft niet. Je kan ook andere vraagstukken inbrengen. Wel zal persoonlijk leiderschap overal als rode draad doorheen lopen.

 

Waar vind de coaching plaats?
Ik werk graag op wenslocatie van jou als klant. Daar voel jij je immers je het meest op je gemak en kunnen we het meeste halen uit het gesprek. Soms kiezen mensen voor op kantoor, soms bij hen thuis. Maar vaak gaan we ook naar een mooi wandelgebied in de omgeving. Voor de Zaanstreek is dat bijvoorbeeld op de Zaanse Schans, het Hembrugterrein of de Jagersplas.

Vanwege Covid-19 heb ik nu ook veel gesprekken online via Zoom, Teams en Skype.

Life Safari

 

Als ik de Life Safari doe kan ik later dan alsnog ook coaching krijgen als ik dat wil?
Natuurlijk kan dat! Sommige deelnemers kiezen ervoor om alleen de Life Safari te doen en hebben daar voldoende aan. Anderen spreken een Life Safari af met aansluitende coaching, omdat ze weten dat ze het fijn vinden om ook daarna begeleid te worden. Weer anderen kiezen eerst voor alleen een Life Safari, maar merken op een later moment dat het fijn is om nog even verder begeleid te worden. Kan allemaal! Gaat er namelijk om dat jij een traject doet wat echt bij jóu past en waar jij het beste bij geholpen bent.

 

Waarom zou ik een Life Safari doen? Ik kan toch zelf ook bedenken wat mijn 5 belangrijkste waarden zijn, zeker als ik al de boeken heb gelezen?
Ik snap je gedachtegang 🙂 .  En natuurlijk kun je er ook prima zelf mee aan de slag. 

Toch merk ik dat voor de mensen die ècht verder/dieper willen de Life Safari meer geschikt is. Niet alleen helpt het om zo’n 16 uur vol gefocused te zijn op wat je echt wilt (thuis ben je waarschijnlijk een stuk korter mee bezig 😉 ). Bovendien heb je altijd je eigen blinde vlekken. In de Life Safari – zowel als je het in de groep doet, als 1-op-1 met mij – kun je je veel minder verstoppen, waardoor je uiteindelijk meer zicht krijgt op hoe het ècht voor jou is.  En bovendien zijn heel veel oefeningen juist gericht op al je onbewuste drijfveren, ideeën, beperkingen, etc. Dat is simpelweg lastiger om in je eentje te ontdekken.

Wil je wat bewuster stilstaan bij wat je wilt in je leven, dan kun je dus best thuis hier over nadenken, boeken gaan lezen, etc. 
Wil je echt de diepte in, omdat je al (veel) lang(er) op zoek bent naar hoe je je leven zo passend mogelijk bij jou kan inrichten? In dat geval raad ik je een Life Safari aan.

 

Als ik mijn eigen Big Five heb na de Life Safari, blijft dit dan voor de rest van mijn leven zo?
Dat kan, maar dat hoeft niet. In grote lijnen blijft je Big Five overeind. Je wordt niet opeens een ander mens. Wel kan het zo zijn dat de invulling van de gekozen waarden in de loop van je leven er anders uit komt te zien, terwijl de waarden hetzelfde blijven. Neem bijvoorbeeld de waarde “Balans”. In balans zijn ervaar je in de levensfase met jonge kinderen heel anders als je kinderen zijn “uitgevlogen” of als je ziek bent geworden. Maar je behoefte aan in balans zijn kan net zo van belang blijven, alleen de invulling hóe verschilt dan.  

En het kan best zo zijn dat door ingrijpende gebeurtenissen je anders naar het leven gaat kijken. Daardoor kan er een verschuiving vinden in je waarden. Óf als je in je Big Five i.p.v. een waarde een concreet doel hebt gezet – bijvoorbeeld een boek schrijven – en die hebt behaald. Dan komt er weer ruimte voor een nieuwe waarde/doel. In beide situaties kan het zijn dat er een nieuwe waarde in de plaats komt van je huidige waarden.

 

Waar vind de Life Safari plaats?
Bij groepsessies is het vaak op kantoor van een bedrijf dat mij inhuurt. Als ik een groepworkshop  op basis van open inschrijving organiseer, is dit meestal op een inspirerende locatie in de natuur.

1-op-1 sessies kunnen bij jou thuis of online.

 

Is er nog een voorbereiding nodig voordat ik mee kan doen?
Je krijgt van mij van te voren een kleine huiswerkopdracht die je vervolgens mee neemt naar de 1e dag. Verder is het fijn als je goed uitgerust bent. Het is voor veel deelnemers best een intensief traject.

 

Is er ook een avondprogramma bij de 2 daagse Life Safari?
Nee, er is geen avondsessie. Wel krijg je een korte huiswerkoefening mee tussen dag 1 en 2.

 

Is online alleen 1-op-1?
Ja, de workshop is online altijd 1-op-1, zodat ik toch de persoonlijke aandacht aan je kan geven zoals ik fysiek ook zou geven.

 

Met welk online programma werk je?
De workshop gaat via Zoom. De link en inlogcode ontvang je tijdig van mij. Heb je nog niet eerder met Zoom gewerkt, dan neem ik alle tijd om je daarin op weg te helpen.

Hoe lang duurt de online Life Safari?
De workshop kan in 2 dagen of 4 dagdelen gedaan worden. Aan jou de keuze. Sommige deelnemers vinden het fijn om het in 2 dagen achter elkaar af te ronden. Meestal is dit op donderdag en vrijdag, zodat je in het weekend bij kan komen. De workshop kan namelijk veel los maken en in beweging brengen. Andere deelnemers vinden het fijn om juist iets minder intensief te doen, zodat ze tussentijds ook tijd hebben om het “te laten landen”. Bovendien is online werken best een intensieve werkvorm. Omdat het 1-op-1 is hebben we alle ruimte om meer dan voldoende pauzes in te plannen en aan te sluiten bij wat jij nodig hebt.

Big Five for Life

Wie heeft Big Five for Life bedacht?
De bedenker van Big Five for Life is managementgoeroe John Strelecky. John is keynotespreker op internationale (management)podia en schrijver van diverse boeken op het vlak van persoonlijk leiderschap.

Welke boeken van Big Five for Life zijn er?
John’s bekendste boeken zijn Big Five for Life en The Why Café. Andere boeken zijn Life Safari, How to be rich and happy en Return to the Why Café. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen boeken wereldwijd verkocht en zijn de boeken in 42 talen vertaald. De boeken zijn te koop bij Bol.com. Klik hier voor het overzicht op hun pagina.

Is Big Five for Life hetzelfde als de Big 5 persoonlijkheidstheorie?
Nee, hoewel de naam erg op elkaar lijkt heeft het niets met elkaar te maken.

Wat wordt er bedoeld met museum-momentjes?
Bij Big Five for Life is de kern van het gedachtegoed jouw eigen museum. Welke gebeurtenissen zou je daar als een groot schilderij in willen ophangen? In het filmpje van Big Five for Life kun je heel snel zien en ervaren wat wij bedoelen 🙂 . Klik daarvoor hier.

Wil jij ook je geluk in eigen hand nemen?

Neem hieronder contact met mij op.

Aanvraag gratis adviesgesprek

3 + 1 =

Stel hier je vraag