“Gelukkig zijn, hoe doe je dat?” Het is een vraag die ik regelmatig tegen kom in mijn praktijk. Veel mensen die ik spreek zijn al veel langer op zoek naar geluk.
Vaak vol frustratie. Want als je Googelt op de term geluk of gelukkig zijn/worden dan vind je eindeloos veel tips & adviezen.

Maar er is niet één manier die jou echt kan garanderen dat je de rest van je leven gelukkig bent. Dat kan ook niet. Je gelukkig voelen is namelijk een momentopname en geen continue-staat van zijn. Wat wèl kan is dat je in je leven ervoor zorgt dat je veel (meer) gelukkige momenten gaat creëren. En dat zorgt ervoor dat je een groter algemeen gevoel van tevredenheid, welbevinden & geluk ervaart in je leven.  Maar hoe doe je dat?

Ken je kernwaarden

Een fijn startpunt is om te beginnen bij jouw kernwaarden. Je kernwaarden zijn die zaken die jij het allerbelangrijkste vindt in je leven èn die onderdeel zijn van jouw identiteit. Wie ben ik? Of Wie wil ik zijn?

Anders dan kwaliteiten (die je van nature in je hebt, bijvoorbeeld dat je snel kan schakelen tussen het rennen achter een verdachte aan en aansluitend een verkeersongeval begeleiden), kies je hier zelf wat voor jou het allerbelangrijkste is en waarnaar je wil leven. Zowel in je werk als in je privé-omgeving. Voorbeelden zijn:

  • hulpvaardig zijn
  • eerlijkheid
  • hartstochtelijk zijn
  • plezier maken
  • …..

Op Google vind je veel voorbeeldlijsten om hiermee aan de slag te kunnen. Kies de 5 belangrijkste waarden voor jezelf uit en vergelijk het eens met hoe je dit nú in je dagelijks leven toepast. 5 lijkt erg weinig (en dat is het ook 😉), maar daarmee kom je tot de kern die voor joú echt het belangrijkste zijn.

Komen de waarden met je huidige leven overeen? Zowel op je werk als thuis? Of zou je dit anders willen? Als je je kernwaarden kent kun je namelijk gemakkelijker keuzes gaan maken die ook echt bij jóu passen. 

Met het ontdekken van je kernwaarden kun je een belangrijke stap zetten naar het creëren van meer geluk in je leven. Vind je dit lastig of wil je meer handvatten om jouw eigen geluk te vinden? In een tweedaagse workshop die ik geef (zowel 1-op-1 als in een groep) kun je naast deze kernwaarden ook zicht krijgen op je onbewuste patronen,  thema’s & valkuilen en weet je na deze 2 dagen wat jou echt gelukkig maakt. Of je kiest voor individuele coaching waarbij wij samen kijken wat je nodig hebt om meer geluk te kunnen creëren in je leven.

Lijkt je dat wat? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om een leven te kunnen gaan leiden wat echt bij jou past en waarin je meer geluk (her) vindt? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs.

 

Credits photo: Noah Silliman

Dit blog is eerder gepubliceerd voor Afhangen.com – platform voor coaching hoog-risicoberoepen.

Stel hier je vraag